Het definitief energielabel gratis aanvragen….toch maar even doen.

Onlangs las ik een berichtje uit de telegraaf. Dat je relatie kapot kan gaan bij het aanvragen van een energielabel… Omdat het zoveel werk is om te regelen. Een artikel met een knipoog natuurlijk. En eerlijk is eerlijk,  echt leuk werk is het ook niet. Een beetje te vergelijken met het invullen van de belastingpapieren: als je alles bij de hand hebt lukt het wel, moet je elke keer gaan zoeken… dan kan het zeker aanvoelen als een gedoe!

Waarom dan toch doen?

Omdat het bij ons nu nog gratis online kan. De overheid is de regels aan het veranderen. Vanaf 1 januari 2021 moet er een echte energieadviseur langskomen. En dat is net als bij de loodgieter, de elektriciën en andere mensen die in jouw huis komen om iets te doen: dan gaat de meter lopen. Uurprijzen, voorrijkosten …allemaal niet nodig als je nu even doorzet.

Waarom het label?

Het label wordt vaak gezien als een “verplicht ding” dat ook moet als je gaat verhuizen. En ja, dat is eigenlijk wel zo. Maar wat zegt dat label nu helemaal? Het geeft een hoop inzicht in wat er al wel en nog niet is gedaan om jouw huis comfortabeler en wellicht zelfs iets meer toekomstbestendiger te maken. Je weet in elk geval wat er wel en niet geïsoleerd is, hoe goed jouw dubbel glas is en of je een goede ventilatie hebt. Had je je hiervoor al eens druk om gemaakt?

HET IS OOK WEL GEDOE

En dan komt het gedoe, het aanvragen van zo’n label is niet ingewikkeld, maar wel vermoeiend. Je moet als een soort inspector Gatget door je huis kruipen op zoek naar antwoorden en bewijzen. Foto’s van dubbelglas, wat voor soort isolatie zit er eigenlijk in de muur…O,nee, vloerisolatie, ik hoef toch niet IN de kruipruimte? Serieus…facturen van het glas en de warmtepomp uploaden?? Heb ik die facturen bewaard of opgeslagen?

Wat kan een energieadviseur doen?

Hoe kan een energieadviseur je hierbij helpen? Niet echt, je zult toch echt al die gegevens moeten zoeken. Maar Steek Energie in je Huis meldt gratis jouw energielabel voor je af (de actie loopt tot 31-12-20). De boel is binnen een dag geregeld!

Een geld-terug-kaart?

Ja, die krijg je ook nog. Je krijgt dan ook een Cashback kaart, waarbij je …juist, geen korting, maar een beetje geld terug kunt krijgen. Dit “Geld Terug” krijg je bij aanschaf van diverse comfort-verhogende duurzame producten ( en niet duurzame producten, maar laat mijn klant dat maar niet horen).

Nou, als je het zo aanpakt, dan loopt het vast ook wel los met die relatie waar ze het in de telegraaf over hebben.