Vaak wordt gezegd dat men infrarood panelen het beste kunt gebruiken als bijverwarming, maar kan je ze ook als hoofdverwarming gebruiken? In principe wel en dan ben je meteen “Van het Gas af”. Er zijn wel een aantal verschillen met de reguliere verwarming, waar u rekening mee zou kunnen houden.
Het grootste verschil is de wijze van verwarming: een reguliere verwarming, verwarmt de lucht in de hele ruimte, een paneel de objecten die direct voor het paneel staan. Dus, met gewone verwarming is de hele kamer aangenaam (en daar stook je dan ook voor) met het paneel is het alsof je in het zonnetje zit.
Wat is infraroodstraling?
Infrarood is een onderdeel van het lichtspectrum. Onder infrarood licht verstaan we de golflengten en frequenties die op onze huid als warmte ervaren worden. Infrarode stralen zijn onzichtbaar voor het menselijk oog, maar op de huid waarneembaar door hun warmtewerking. Lange golf infrarood verwarmt rechtstreeks de objecten zonder de lucht eerst te moeten opwarmen.
Infrarood panelen zetten stroom op geavanceerde wijze om in gezonde (lange golf) infraroodstraling. Deze vorm van straling verwarmt vloeren, muren en objecten in de ruimte rechtstreeks, zonder dat het nodig is dat de lucht eerst opwarmt. De meeste ideale situatie is plafondmontage, echter is infrarood panelen ook geschikt voor wandmontage. Plaatselijk verwarmen met direct rendement in fractie van minuten?
Anders verwarmen vergt anders denken
Wil je ze als bijverwarming, dan is de grootste plus, dat je de normale verwarming een paar graden lager kunt zetten. Je verwarmt enkel het deel bij waar je zit. Met de hulp van een energieadviseur kan je uitrekenen hoeveel energie en/of geld je bespaart en waar je het paneel het beste kunt plaatsen om er het meeste profijt van te hebben.
Wil je de panelen als hoofdverwarming, dan is het belangrijk dat je je een aantal zaken realiseert. Omdat panelen geen lucht verwarmen, is het handig als jouw woning goed geïsoleerd is. Zo komt er geen koude lucht binnen die de woning onaangenaam maakt (tenzij je onder de panelen zit). De panelen verwarmen enkel de objecten die direct voor staan. Dus je moet ze strategisch plaatsen. Hang je b.v. een paneel boven de eettafel, dan verwarmt hij wel boven de tafel, maar niet direct onder. Je zou dan kunnen denken aan een klein paneel onder de tafel.
Van verbruik naar gebruik
Zo sta je opeen voor andere mogelijkheden en andere keuzes. Een paneel verwarmt plaatselijk. Dus kan je ook heel goed bepalen welke delen van de kamer je wel en welke niet wilt verwarmen. Op die manier verbruik je niet meer dan je gebruikt.
Een andere keuze waar je met panelen over na kunt denken is “hoe zet je ze aan/uit?”. Zet je ze handmatig aan/uit of gebruik je een timer of een bewegingssensor? Wanneer je zelf de panelen uitzet, loop je het risico dat je het een keer vergeet. En dan kan een paneel veranderen van een heerlijk warm paneel naar een energievreter. Gebruik je een timer, dan weet je precies hoeveel energie jouw panelen verbruiken en gebruik je een bewegingssensor, dan verbruik je ongeveer dat wat je nodig hebt.
Een een laatste keuze die we u hier voorleggen, is een leuke. Hoe wilt u dat uw paneel eruit ziet? U kunt ze namelijk in het wit bestellen, maar ook in kleur. U kunt ze laten bedrukken met een afbeelding, of ze als spiegel gebruiken. Hoe leuk is dat, een warme foto aan de muur, of een badkamerspiegel die niet beslaat en warmte uitstraalt. Zo bieden infraroodpanelen u enorm veel flexibiliteit, wanneer u echt even stilstaat bij de mogelijkheden.
Wilt u 10% cashback op uw infraroodpanelen?

Dat kan! Steek Energie in je Huis weet dat verduurzamen van uw woning al kostbaar genoeg is. Daarom vinden wij het belangrijk dat u niet teveel betaalt. Registreer u nu in bij Steek Energie in je Huis en ontvang uw 10% Cashback bij aankoop van een infraroodpaneel via onze webshop.
Wilt u meer weten neem dan contact op via info@steekenergieinjehuis.nl