HR++ glas en HR+++ glas

De afkorting HR glas staat voor hoogrendementsglas, terwijl de plusjes aangeven uit hoeveel lagen het glas bestaat. Heeft u nog enkel of dubbel glas in uw huis, dan is het aan te raden om dit te vervangen door minimaal HR++ glas. U verhoogt hiermee uw wooncomfort en bespaart tegelijkertijd op uw energieverbruik. Afhankelijk van diverse factoren kan die besparing oplopen tot wel enkele honderden euro’s per jaar.

Isoleren van uw woning met minimaal HR++ glas

Bij hoogrendementsglas worden meerdere lagen glas gebruikt met daartussen een edelgas. Hoe meer lagen, hoe hoger het rendement is. Daarnaast wordt er een licht doorlatende coating aangebracht op de binnenzijde van het glas, wat ervoor zorgt dat de warmte wordt weerkaatst. Door de combinatie van glasplaten met edelgas én de coating komt er minder kou door de ramen. Ook condens en beslagen ramen behoren met dit type glas tot het verleden. Een bijkomend voordeel is dat HR++(+) glas ervoor zorgt dat uw huis geluidsdicht wordt. Lawaai van buiten is binnen in uw woning dus minder goed te horen.

De exacte besparing van isolerend glas op uw energieverbruik is afhankelijk van diverse factoren. Heeft u nog enkel glas en stapt u over op HR++ of zelfs HR+++, dan zal het rendement hoger zijn dan wanneer u overstapt van gewoon dubbel glas naar hoogrendementsglas. Ook de staat van de kozijnen is van invloed op de besparing die u met deze isolatiemaatregel kunt realiseren. Slechte of oude kozijnen kunt u het beste dan ook meteen vervangen.

Aandachtspunten wanneer u kiest voor hoog rendementsglas

Zorg er bij het aanbrengen van isolerend glas voor dat er voldoende ventilatie in de kamer is. Dit kan bijvoorbeeld met behulp van een klepraam of ventilatiesysteem. Wilt u uw huidige kozijnen behouden, dan kan het zijn dat deze geschikt moeten worden gemaakt voor HR++ of HR+++ glas.

Meer informatie over HR glas?
1.
De besparing op uw energierekening kan oplopen tot enkele honderden euro’s per jaar.
2.
HR-glas beperkt de kou en tocht die door en van ramen afkomt.
3.
Geluid van buiten uw woning is binnen minder goed hoorbaar
4.
Condens en beslagen ramen behoren tot het verleden.
1.
Wanneer u ook de kozijnen moet laten vervangen, kan het bedrag dat u moet investeren hoog zijn.