Houtkachel

Een houtkachel is een goede manier om uw huis aangenaam én sfeervol te verwarmen. Meestal wordt een dergelijke kachel in de woonkamer geplaatst, maar ook in andere ruimtes zoals de (woon)keuken of serre komt een houtkachel goed tot zijn recht.

De meest geschikte houtkachel voor uw woning

Kiest u voor een houtkachel als (bij)verwarming van uw huis, dan kiest u niet alleen voor sfeer, maar ook voor een voordelige en snelle manier van verwarmen. Hout als brandstof is namelijk relatief voordelig, zeker wanneer u zelf voor het hout zorgt. Bovendien is hout als natuurlijk product hernieuwbaar.

Welk type houtkachel u het beste kunt kopen is afhankelijk van een aantal factoren. Allereerst zijn de ruimte en de grootte van de kamer waar u de kachel gaat plaatsen van belang. Een te kleine kachel zal de kamer niet voldoende verwarmen, terwijl een kachel met een te groot vermogen ook niet gunstig is. U zult dan onnodig veel hout verbruiken, wat onnodige kosten met zich meebrengt. Daarnaast spelen ook het model en de wijze waarop u de houtkachel wilt installeren een rol. Zo zijn er inbouw- en inzethaarden, maar u kunt ook kiezen voor een vrijstaand model of een hanghaard. Het aanbod aan (hout)kachels is gelukkig groot, waardoor er altijd een model is dat past bij uw interieur, budget en warmtevraag.

Aandachtspunten als u kiest voor een houtkachel

Besluit u een houtkachel te installeren, zorg dan dat er een goede luchttoevoer en ventilatie aanwezig is. Op die manier kunt u veilig hout stoken. Laat u daarom goed adviseren! Kies altijd voor schoon en droog hout, houtbriketten of snippers zonder lijm, bindmiddel of parafine. Niet alleen haalt u daarmee het maximale uit uw houtkachel, ook voor het milieu is het beter om het juiste hout te gebruiken.

Meer informatie over houtkachels?
1.
Voordelig in aanschaf en verbruik.
2.
Een houtkachel voegt extra sfeer toe aan uw woning.
3.
Verkrijgbaar in vele stijlen, soorten en maten.
4.
Minder hout nodig dan voor een open haard.
1.
Periodiek onderhoud aan kachel en schoorsteen is vereist.
2.
Een kleine verbouwing voor het rookkanaal kan noodzakelijk zijn.