Douche-wtw

Douche-wtw is de afkorting voor douche-warmteterugwinning. Het is een techniek die het mogelijk maakt om de warmte van gebruikt douchewater te gebruiken voor het opwarmen van koud douchewater. Het water zelf wordt niet hergebruikt, maar wel de warmte ervan. Afhankelijk van het type wtw-douche kan het verbruik van energie per douchebeurt oplopen tot maar liefst 50%.

WTW-douche en de verschillende soorten

Een warmtewisselaar voor de douche kan op verschillende manieren worden gebruikt. Zo kan de wisselaar in de afvoerpijp worden geïnstalleerd, in de muur naast de douche, in de goot van uw inloopdouche of in douchebak zelf. Ook is het mogelijk om een losse wtw te gebruiken. In dat laatste geval is het niet nodig uw badkamer te verbouwen, terwijl bij andere wtw-douches een (kleine) verbouwing wel nodig zou kunnen zijn.

Naast het verschil in plaatsing van de warmtewisselaar is er ook een verschil in energiebesparing. Zo levert een douche-wtw in de afvoerpijp of in de muur naast de douche een iets hogere besparing op dan de andere vormen.

Aandachtspunten douche-wtw

Doordat er verschillende soorten warmtewisselaren zijn, kan deze techniek in de meeste douches toegepast worden. Hoewel een thermostatische mengkraan in uw douchecabine niet noodzakelijk is, is het wel aan te raden om deze te installeren. Een dergelijke kraan zorgt namelijk voor een constante temperatuur. Hierdoor kunt u een hogere besparing realiseren, dan wanneer u de watertemperatuur zelf met aparte knoppen moet regelen.

Meer informatie over douche WTW?
1.
Besparing tot maar liefst 50% op de energiekosten van een gemiddelde douchebeurt.
2.
Milieuvriendelijkere manier van douchen.
3.
Warmtewisselaren hebben een lange levensduur.
1.
Kleine verbouwing om de wisselaar te installeren kan nodig zijn.
2.
Investering kan afhankelijk van het soort wtw relatief duur zijn ten opzichte van de energiebesparing.