Zonnepanelen: Veel zon, geen opbrengst! Maar er is een oplossing!

Laten we het eens over de zonnepanelen hebben.
Dat is een goed idee voor zowel een duurzamer leven als een kostenbesparende maatregel, op termijn. Gaat u voor duurzaamheid, dan is het zaak om niet meer panelen aan te schaffen dan u voor uw eigen gebruik nodig hebt, omdat ook het maken en afvoeren van deze panelen een wissel trekt op het milieu. Maar verder zijn zonnepanelen een goed plan.

Waarom dan toch dit artikel?
Omdat de spelregels veranderd zijn. Normaal gesproken is uw huis aangesloten op de energiemaatschappij zij “pompen” de energie uw woning in en dan gaat het licht aan. Wanneer de zonnepanelen goed draaien, “pompt” de omvormer net iets harder zodat uw woning in die uren de energie van de panelen gebruikt. Wanneer de zon minder wordt wordt de druk lager en gebruikt u weer energie van de energiemaatschappij.
(Ok, we weten het, energie is niet zichtbaar en wordt niet gepompt. Maar om het even voor u te kunnen zien, helpt deze – visuele – vergelijking met water.)

Tijdens de mooiste zonne-uren werken uw panelen niet
Maar nu lopen de energiemaatschappijen tegen een andere uitdaging, die u vast wel eens gehoord heeft. Het net is overbelast. Er komt geen 230V meer uit de stopcontacten, maar dit mag oplopen naar 252 V. En dat is net iets meer dan uw omvormer levert. Dus dan wordt in de goede zonne-uren uw omvormer geblokkeerd, en verbruikt u niet uw eigen energie, maar die van de energiemaatschappij. Lekker dan!

En om het nog mooier te maken geven ze aan dat dit komt omdat zoveel Nederlanders terugleveren. Vroeger moesten de energiemaatschappijen hun best doen om niet te weinig spanning op het net te hebben, nu er meer energie over het net gaat, moeten ze hun best doen om het teveel te regelen. En dat schijnt erg moeilijk te zijn. Daarom komt die hogere spanning uw woning binnen.

Wat kunt u hier nu tegen doen?
Behalve uw netbeheerder bellen, om te horen dat ze het onderzoeken en ooit dikkere kabels gaan leggen, niet veel. Adviezen van de netbeheerder zijn onder andere uw panelen niet op het zuiden, maar op het westen leggen. Dan leveren ze minder op en overbelasten uw panelen (en die van iedereen uit de buurt) het net niet. Zo leggen ze het probleem en de oplossing bij u, als duurzame zonnepaneleneigenaar.

Of u regelt het zelf met de KUBIE
Natuurlijk zijn er ook mensen opgestaan die hier ook eens goed over nagedacht hebben.
Zo ook de ontwikkelaar van de KUBIE. Zijn oplossing: “Als er teveel energie uw woning binnenkomt en uw panelen op non-actief stelt, zetten we daar toch een sluisje tussen?” Zo kunt u een apparaatje plaatsen tussen de stoppenkast en de inkomende stroom. Dit apparaatje, de KUBIE, doet één specifiek ding, met een aantal leuke gevolgen: het regelt het voltage dat jouw woning binnenkomt.

Hierdoor:

  • Reguleert de Kubie de spanning, waardoor u eerst de energie van uw eigen zonnepanelen gebruikt.
  • U betaalt niet voor het teveel aan energie dat de netbeheerders leveren
  • Uw apparaten slijten iets minder hard, omdat ze minder energie te verwerken krijgen.

Ik zou zeggen: Wilt u zekerheid hebben dat uw panelen werken tijdens de prachtige zonuren in deze zomer? Verdiep u dan eens in de KUBIE op onze website