Een (hybride)warmtepomp in 2026

Onlangs werd het groots aangekondigd: het kabinet heeft besloten dat vanaf 2026 je jouw cv ketel niet meer kunt vervangen voor een andere. Om duurzamer te worden ben je vanaf dan verplicht om een (hybride) waterpomp aan te schaffen. 

Er is meteen een storm van reacties gekomen, (alleen al op nu.nl staat de teller op 6.000). Laten we zeggen dat dit onderwerp leeft bij Nederlanders. 

Op het eerste zicht lijkt het een goed iets. We zijn duurzaam bezig, maken de wereld wat leefbaarder voor de volgende generaties. En dat is toch wat we bedoelen met duurzaam. 

Maar laten we dit besluit eens wat meer onder de loep nemen.

Het energieverbruik

Laten we eerlijk zijn, of je nu gas verwarmt of elektrisch, het verschil in energievraag is niet zo enorm groot. Je vervangt de ene installatie voor een andere, maar als je jouw gedrag niet aanpast, verbruik je net zoveel. Een heel ander gesprek zou dan nog zijn, hoe jouw energie wordt opgewekt. Heb je zonnepanelen of neem je (groene) stroom af? En hoe groen is die stroom nu helemaal. Een interessant onderwerp, maar voor een andere keer. 

De hybride warmtepomp

Dit is best een flinke installatie. Binnen is het kleiner, maar buiten wordt er ook nog een deel geïnstalleerd. En als je een hybride neemt, is het een pomp NAAST jouw cv ketel.

Als je nu een zuinigere ketel neemt? En jouw huis goed isoleert? Zou dat dan ook een duurzame oplossing zijn? Wellicht meer duurzaam, omdat je de extra installatie niet aanschaft en laat draaien. 

Maar we moeten toch van het gas af?

Natuurlijk in deze tijd is gas een lastig goed. Het wordt snel schaars om politieke redenen en het is een bron die zeker eindig is. Dus we moeten er absoluut zuinig en voorzichtig mee omspringen. Dit is ook echt geen pleidooi voor het verwarmen op gas. 

Het is een vraag om te zoeken naar de meest duurzame oplossing voor u. Echt duurzaam leven is een zaak van het collectief EN het individu. Dus ja, het is zeker zaak dat de overheid overzicht houdt en de beleidsmatige oplossingen voor haar rekening neemt. Maar het zou de zaak van het individu moeten zijn om de voor hem/haar beste oplossing te regelen. Voor sommigen kan dat een hybride warmtepomp zijn. Voor anderen kan het een beter besluit zijn om eerst het huis te isoleren en een zuinigere cv ketel te gebruiken. 

Onderhoud

Met deze nieuwe regelgeving is deze keuzevrijheid weggenomen. Daar kan je wat van vinden (en dat doe ik ook) maar er is nog een ding om rekening mee te houden: Onderhoud. 

Meer installaties betekenen meer onderhoud. En het komt nu ook al voor, onderdelen die niet meer te krijgen zijn. Dus waarom dan meer en grotere installaties in jouw huis zetten? 

Kortom, en hybride warmtepomp kan een goede oplossing zijn voor een deel van de mensen, maar voor iedereen? Dat durf IK zo niet te zeggen. Gelukkig denkt de overheid daar anders over, en zet iedereen aan de pomp.