“Een consument wil één aanspreekpunt”

Frans Melissen en zijn partner wonen een kleine vier jaar in een vrijstaande woning in Bosschenhoofd. Het pand is uit 2003. Op zich goed geïsoleerd, maar voor de verwarming en warm water zijn de bewoners afhankelijk van gas.

Frans Melissen: “We hadden de behoefte om te verduurzamen. Onze cv-ketel was hard aan vervanging toe, dus het was het perfecte moment om door te pakken. Ik ben lector Duurzaamheid aan een grote onderwijsinstelling. Ik wist dus dat het prijzig is om helemaal ‘gasloos’ te gaan, maar we wilden zo veel mogelijk van fossiele brandstof af. We hadden voor dat doel ook gespaard.”

Van links naar rechts

Melissen mag dan bekend zijn met de materie, het zelf uitzoeken blijkt geen sinecure: “We gingen ons oriënteren, maar we waren er al snel achter dat het raadzaam is om een adviseur in de arm te nemen voor de doorberekening van de energie- en prestatieniveaus. Als je zelf zoekt, schiet de informatie van links naar rechts. Het is zo onduidelijk, dat je al snel verzandt. Zo kwamen we bij Marc Schouten van AVEB terecht. Hij begeleidde ons in de rest van het traject. Ons budget was niet onbeperkt, maar we wilden zoveel mogelijk van het gas af en elektriciteit zelf opwekken.

In maart zijn we aan het proces begonnen. Het huis is niet gebouwd voor gasloos, dus dat was een uitdaging. De situatie: beneden lag al vloerverwarming. Boven niet, daar werd verwarmd met kleine radiatoren. Onze stookkosten waren met zo’n 50 euro niet hoog. Hiervoor woonden we in een gasloze woning in Etten-Leur, waar we een warmtepomp gebruikten. We wisten al met al dat het niet makkelijk zou worden om onze doelen te halen.”

Helder rapport

“Het was een kwestie van berekenen hoeveel iedere optie zou kosten en opleveren”, schetst Melissen het proces. “Door de bouw en de ligging was het huis eigenlijk ideaal om aan te passen. Het houdt in de winter de warmte goed vast, de afkoeling ‘s nachts is ongeveer een halve graad. De ventilatie is ook prima, met een systeem dat alle ruimtes bedient.

We kregen van Marc een helder rapport, met een duidelijk overzicht: dit zijn de opties, dit zijn de kosten en de opbrengsten die iedere optie met zich meebrengt. We hadden maar een paar vragen, die snel werden beantwoord. We wilden dat Marc ons alles uit handen zou nemen, dus ook zou adviseren op het gebied van materiaal en leveranciers. Met een ondoorzichtige markt wilden we erop kunnen vertrouwen dat we kwaliteit kregen.”

Hybride warmtepomp

“De voor ons beste keuze bleek een hybride warmtepomp met een nabrander op gas, met een zonneboiler en zonnecollectoren”, besluit Melissen. “De verwarming op de bovenverdiepingen komt nu van infraroodpanelen aan het plafond. Nu al merken we aan de energierekening dat we zuiniger uit zijn dan met de vorige installatie. Het warm water voor bijvoorbeeld het douchen wordt nu opgewarmd door de zonneboiler, voor de verwarming zorgt de warmtepomp. De nabrander op gas werkt als back-up voor beide systemen op piekdagen.

In totaal vereiste de installatie een investering van een kleine 20.000 euro. Dat is inclusief de btw en de infraroodpanelen, die prijzig zijn. Door de diverse subsidiepotjes kwam onze netto-investering uit onder de 15.000 euro. Om helemaal gasloos te gaan, was 20.000 tot 30.000 euro meer nodig. Dat hadden we niet, en die meerprijs laat zich in onze situatie heel moeilijk terugverdienen.

Voor mijn gevoel moet er echt een managementbureau als AVEB van Marc tussen zitten, al is het maar als ‘regelneef’. Een consument heeft de wens dat er één aanspreekpunt is, iemand bij wie je het gevoel hebt dat die er voor jou is.”

 

Wilt u cashback op de verduurzaming van uw woning?

Registreer je bij Steek energie in je Huis

Dat kan! Steek Energie in je Huis weet dat verduurzamen van uw woning al kostbaar genoeg is. Daarom vinden wij het belangrijk dat u niet teveel betaalt. Registreer u nu bij Steek Energie in je Huis en ontvang uw  Cashback op het professionele energieadvies en alle andere artikelen in onze  webshop.

Wilt u meer weten neem dan contact op via info@steekenergieinjehuis.nl